اگر به سس کچاپ علاقه دارید حتما کشمکش تلاش برای بیرون آوردن سس کچاپ از بطری را باید پشت سر بگذارید، بخصوص اگر بطری آن شیشهای باشد. اگر همیشه برای شما این سوال پیش میآید که چرا باید برای این چاشنی سرسخت خود را به زحمت بیاندازید، در جوابتان باید گفت که کچاپ سیالی غیرنیوتونی است.
اگر به سس کچاپ علاقه دارید حتما کشمکش تلاش برای بیرون آوردن سس کچاپ از بطری را باید پشت سر بگذارید، بخصوص اگر بطری آن شیشهای باشد. اگر همیشه برای شما این سوال پیش میآید که چرا باید برای این چاشنی سرسخت خود را به زحمت بیاندازید، در جوابتان باید گفت که کچاپ سیالی غیرنیوتونی است.
به گزارش الجی و به نقل از لایفهکر، در مورد خواص فیزیکی کچاپ بطور خلاصه باید گفت که همچون "سیالهای نرمال" نیست. اکثر مایعات –همچون آب یا روغن زیتون- گرانروی ثابتی دارند که خاصیتی است که مقاومت یک مایع در برابر جاری شدن را بیان می کند. این مایعات مذکور را "سیالات نیوتنی" مینامند و براحتی از بطری خارج می شوند. کچاپ و دیگر سیالات غیرنیوتنی اما چنین نیستند:
سیالات غیرنیوتنی، از سوی دیگر، بسته به نیروی خارجی وارد بر آنها گرانرویهای مختلفی از خود نشان می دهند. قابلیت روان شدن آنها به نرخ برشی بستگی دارد. برخی از آنها سیلات برشی غلیظ اند- تکان دادن آنها را غلیظتر میکند. و برخی دیگر از جمله کچاپ، سیالات برشی رقیق هستند- که با جنبش و تحرک(ضربهای بر بطری شیشهای کچاپ) رقیق میشوند.
به همین دلیل است که برای خارج کردن کچاپ از بطری، یک نیروی خارجی همچون یک کارد یا یک ضربه محکم لازم است. اما برای رها شدن از دردسرهای بطری کچاپ (بدون چکاندن آب) باید از بطریهای شیشهای اصلا استفاده نکنید و بطریهایی فشاری را انتخاب کنید که میتوان با چلاندن مایع را از آن بیرون کرد و سپس در آن را بست. با این بطریها از تهمانده مایع نیز بدون نشتی، میتوان استفاده کرد.