۱۳۹۶ پنج شنبه ۳۰ آذر  | یلدا ؛ جدال پیروزمندانه روشنایی بر اهریمن تاریکی
شب یلدا یکی از کهن‌ترین جشن‌های ایرانی است. در این جشن، طی شدن بلندترین شب سال و به دنبال آن بلندتر شدن طول روزها در نیم‌کره شمالی، که مصادف با انقلاب زمستانی است، گرامی داشته می‌شود. شب یلدا یا شب چله را بیشتر بشناسیم.
۱۳۹۶ يکشنبه ۵ آذر  | شگفتی‌های تاریخی که در مصر باستان رواج داشته اند
شنیدن عبارت «مصر باستان» برای بسیاری از ما تداعی‌کننده عجایب و شگفتی‌های فراوانی است. از اهرام ثلاثه و مومیایی کردن اجساد گرفته تا علوم و دانش فرازمینی آن ها در حوزه های پزشکی و معماری که بعضی از آن ها همچنان در هاله ای از ابهام قرار دارند و انسان کنونی قادر به کشف راز و رمزشان نیست.
۱۳۹۶ يکشنبه ۳۰ مهر  | کشف یک دندان در آلمان و داستانی متفاوت از سرگذشت انسان
به تازگی باستان‌شناسان در منطقه‌ای در آلمان موفق به کشف یک جفت دندان شده‌اند که قدمت آن‌ها نزدیک به 10 میلیون سال تخمین زده می‌شود.
۱۳۹۶ يکشنبه ۶ فروردين  | آثار باستانی اسرار آمیز زیر دریا
آثار باستانی و اسرار آمیزی که در سراسر دنیا کشف می شوند همواره محل بحث ها و مناقشات بسیار بوده اند و برای برخی از آن ها هیچ توجیه علمی ای وجود ندارد. در اینجا با برخی از این شگفتی ها در زیر دریا آشنا می شویم.
۱۳۹۵ شنبه ۹ بهمن  | این فناوری ها و اختراع های رازآلود در تاریخ بشر فراموش شده اند
فناوری ها و اختراع هایی در تاریخ وجود داشته اند که علم بشر امروزی هم نتوانسته آن ها را بازتولید کند. در این جا با تعدادی از آن ها آشنا می شویم.
۱۳۹۵ يکشنبه ۲۶ دي  | چرا راست دست‌ها بیشتر هستند؟
 در واقع حدود 90 درصد انسان‌ها راست دست هستند و این یکی از ویژگی‌هایی است که انسان‌ را از دیگر پستانداران متمایز می‌کند. به عبارت دیگر، سایر پستانداران ارجحیت و تقدمی برای راست دست و یا چپ دست بودن نشان نداده و این موضوع تفاوتی در آن‌ها ایجاد نمی‌کند.
۱۳۹۵ شنبه ۲۵ دي  | خلاصه‌ای از مهمترین کشف‌های علمی در سال 2016
در سال گذشته میلادی علم با سرعت بالایی به رشد خود ادامه داد. دانشمندان زیادی در سراسر جهان با تلاش بی‌وقفه خود همه شاخه‌های دانش بشری را گسترش دادند.
۱۳۹۵ سه شنبه ۱۴ دي  | آیا گاو باستانی و عظیم‌الجثه به جنگل‌های اروپا بازخواهد گشت؟
گاوی باستانی به نام آروچ(auroch) تا سده هفدهم میلادی در اروپا زیست می‌کرده است ولی اکنون منقرض شده است. دانشمندان در صدد هستند با روش اصلاح‌نژاد دوباره گونه را به حیات برگردانند.
۱۳۹۵ چهارشنبه ۱ دي  | تقویمی بر اساس سیاره زهره در قوم مایا کشف جدید باستان‌شناسان
بازخوانی دوباره از یک نوشته مایایی یافته جدیدی را برای محققان آشکار کرده است. این کشف نشان می‌دهد ستاره شناسی در میان مردمان مایا مثل تمامی اقوام کهن از پیشرفت قابل ملاحظه‌ای برخوردار بوده است. 
۱۳۹۵ يکشنبه ۲۸ آذر  | پرتوهای باستانی انگلستان
در بسیاری از ساختمان‌های آجری قدیمی در لندن تابلو و علامتی را پیدا می‌کنید که روی آن نوشته شده‌: «پرتوهای باستانی» (Ancient Lights) و زیر پنجره‌های ساختمان نصب شده است.
۱۳۹۵ يکشنبه ۱۴ آذر  | احتمالا ملکه نفرتاری همسر رامسس بزرگ از آرتروز رنج می‌برده است
سال 1904 بود که برای اولین‌بار مصرشناسان، مقبره ملکه نفرتاری (Queen Nefertari) را شکسته و محتوای آن را مورد بررسی قرار دادند. یافته‌های اولیه در کنار پیدا شدن چند پای مومیایی شده، از غارت شدن این مقبره حکایت داشتند. حال بعد از گذشت زمانی طولانی، محققین مومیایی ملکه نفرتاری را از نظر علمی بررسی کرده و به اطلاعات جدید و جذابی از همسر رامسس دوم (Ramesses II) یا رامسس کبیر (Ramesses the Great) -که در سال‌های 1213 تا 1279 پیش از میلاد می‌زیسته- رسیده‌اند.
۱۳۹۵ شنبه ۱۰ مهر  | تاریخ چندهزار ساله دوستی انسان و گربه
گربه ها بی تردید یکی از محبوب ترین حیوانات خانگی جهان هستند و رقابتی تنگاتنگ با سگ ها برای تبدیل شدن به بهترین دوست انسان دارند. در حالی که ما اطلاعات بسیاری درباره تاریخ 40 هزار ساله دوستی خود با سگ ها داریم، خاستگاه گربه های اهلی امروزی همچنان به شکل معما باقی مانده است. مطالعات جدید بر روی DNA گربه ها نشان می دهد، گونه اهلی این حیوان از نسل گربه سانانی هستند که توسط کشاورزان و دریانوردان باستان و البته وایکینگ ها در اروپا و سرتاسر جهان پراکنده شدند.
۱۳۹۵ دوشنبه ۱۵ شهريور  | از تهران تا پاریس؛ نمایش کاشی‌های تاریخی سرقت‌رفته در موزه لوور!
برخلاف تصور ما دوران دزدی آثار تاریخی و باستانی هنوز هم به سر نیامده است. آن هم آثار و بناهایی که در مقابل چشمان ما هستند، نه در بیابان و کوه. موزه‌ی لوور چند ماه است بخش «اسلامی ایرانی» خود را با کاشی‌های تاریخی مربوط به شهرها و دوره‌های تاریخی ایرانی تزئین کرده است، اقدامی که با توجه به بازتاب خبر سرقت کاشی‌ها از سردرِ بناهای تاریخی و اظهارنظر برخی کارشناسان میراث فرهنگی مبنی بر انتقال این آثار به کشورهای دیگر، آن را قدری پیچیده‌تر کرده است.
۱۳۹۵ يکشنبه ۱۴ شهريور  | بزرگترین هرم ساخته دست انسان در مکزیک قرار دارد
بر خلاف گمان بسیاری از افراد، بزرگ‌ترین بنای هرمی ساخته شده به دست بشر در کشور مصر قرار ندارد. حتی هرم جیزه نیز در قیاس با هرمی که در مکزیک واقع شده و در این گزارش به آن می‌پردازیم، حجم کمتری دارد. البته کمتر از 100 سال از کشف این هرم عظیم می‌گذرد و هنوز هم بطور کامل رازهای آن کشف نشده است. برای بررسی بیشتر هرم کولولا در مکزیک با ما باشید.
۱۳۹۵ دوشنبه ۴ مرداد  | قدیمی‌ترین شهرهایی که هنوز هم پابرجا هستند
در حالی که بسیاری از افراد تصور می‌کنند شهر دمشق، پایتخت سوریه، قدیمی‌ترین شهر دنیا است، گزینه‌های دیگری نیز برای کسب این عنوان وجود دارند. اَریحا (Jericho) واقع در کرانه‌ی باختری رود اردن، حلب در سوریه، جبیل و صیدا در لبنان نیز از قدیمی‌ترین شهرهای دنیا هستند. در این مقاله با چند نمونه از شهرهای باستانی جهان آشنا می‌شویم.
۱۳۹۵ چهارشنبه ۲۳ تير  | کشف بقایای شگفت‌انگیز یک امپراتوری 1000ساله در جنگل‌های کامبوج
محققین به‌تازگی منطقه بسیار شگفت انگیزی را در میان پوشش سبز درختان و جنگل‌های جنوب شرقی آسیا کشف کرده‌اند که گویا یکی از تمدن‌های عظیم بشری بوده است. به نظر می‌رسد این مجتمع عظیم مذهبی با نام Angkor Wat واقع در منطقه کامبوج (Cambodia) تحت همایت شبکه‌ای گسترده از شهرهای کوچک بوده که قدمت آن به 1000 سال پیش می‌رسد.
ارسال پرسش جدید